Közel-Kelet

Kérdések: “Sokan azt gondolják, hogy valaki áll amögött, hogy most megmozdult ez az “irdatlan embertömeg”. Ki lehet az? Mi a céljuk? Miért pont most, és nem már néhány évvel ezelőtt? Az is látszik, hogy a bevándorlók többségének van pénze (egyelőre). Valaki mintha pénzelné őket…

Én nem hiszem, hogy bárki konkrétan állna mögötte (tehát nem a “titkos világkormány” vagy a zsidók…). Egyszerűen az történt, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után az USA-nak alkalma lett hadilag is beavatkozni a közel-keleti országokba. Az oka annak, hogy megtámadták először Afganisztánt, aztán Irakot, nem elősorban a terrorfenyegetés volt (bár ez volt az ürügy, amivel eladták a tervet a közvéleménynek), hanem hogy azt akarták, hogy ezeknek az országoknak a piacai felszabaduljanak a nemzetközi tőkének. Tehát a multinacionális nagyvállalatok (akiknek az USA-kormányhoz fűződő bensőséges viszonya köztudomású) szabad piacot akartak a Közel-Keleten, elősorban az itt lévő olaj miatt (amit ők akartak kibányászni és eladni), másrészt az olcsó munkaerő miatt (ha egy viszonylag fejletlen országba telepítenek ipart, akkor ott sok az olcsón dolgozó munkás, lásd Távol-Kelet). Na szóval megtámadták őket, csak sajnos rosszul sült el a dolog, mert túl nagy volt a nemzeti ellenállás.

Ami valahol tök érthető, most függetlenül attól, hogy ők muszlimok vagy nem, ha egyszer jön az USA hadserege és lebombázza az országodat, hogy aztán “demokrácia” címszó alatt a saját nagyvállalatai kiaknázhassák a te erőforrásaidat, akkor te is ellenállnál — ehhez nem kell sem muszlimnak, sem terroristának lenni, csak egy kicsit jobban szeretni a hazádat, mint Amerikát.

Na szóval szerintem mostanra jutott el a helyzet oda, hogy az ott élők már nem bírnak tovább ott élni, mert egyszerűen elvesztették minden vagyonukat, amit meg nem, azt pénzzé tették, hogy Európába (vagyis a legközelebbi békés és gazdag övezetbe) utazzanak. Azért van pénzük, mert — elég egyszerű belátni — először a még viszonylag tehetőseknek sikerül meglépni, akiknek volt annyi vagyonuk (egy kis ház például), amit el tudtak adni, és azt a pénzt élik föl most.

Akiknek semmi vagyonuk nincs, azok egyelőre vagy ottmaradtak meghalni, vagy útnakindultak, de nem jutottak messzire. Ez ilyen egyszerű.

Hogy miért pont most: szerintem mostanra érett olyanná a helyzet, hogy már tényleg nem lehet élni ott. Eddig még valahogy tartották magukat, az USA-invázió alatt is, még reméltek, hogy jobbra fordul a helyzet. Ők is szeretik azért a hazájukat! Szerettek volna ott megöregedni, újraépíteni a romokat. De mostanra eltelt annyi év, hogy talán úgy látják, már minden mindegy.

Ez az én magyarázatom.

***

Lásd még: Neokonzervativizmus