Ideális szerelem

Napi irodalom rovat. Honnan van az idézet?

„[A]zt mondta, hogy ezt ökörbékának híják; ha ennek árvacsalánnal megverik a hátát, úgy bömböl, mint az ökör. És aztán megverte […], és egész alakját belepte a fehér tajték. Azóta azt képzelem mindig, hogy az egész nemzetsége azért csúsz, mász olvalkodik körülöttem, hogy mérgével lefecskendezzen.”

Segítek: kötelező olvasmány volt általános iskolában. Nem vicc. Tényleg az volt!

Jól van, jól van. Jókai: Az aranyember. Ez az a jelenet, amikor Mihány (szimbolikusan) elveszi Noémi (a 15 éves lány, [!!!]) szüzességét. Nem semmi, ugye?

És ezt a kibaszott szart olvastatják velünk általános iskolában a mai napig. Agyfasz. Ahol 15 éves lányokat erőszakolnak meg szexuálisan.

Csak mert félreértés ne essék, egy 15 éves lánnyal szexuális kapcsolatot létesíteni, legalábbis napjainkban már, az szexuális erőszak, és 2-5 év börtön jár érte. De az Aranyemberben ezt mint az ideális szerelem legszebb példáját tárgyaltuk annakidején magyarórán…

És még ha a regényelemzéskor kiemelnék, hogy ez bűn, vagy hogy manapság ezt már a törvény bünteti, vagy valami. De nem! Hanem ez példa arra, hogy milyen a tökéletes párkapcsolat, a legnagyobb romantika az életben, az ideális szerelem…

aranyember

Újra mondom: tisztában vagyok vele, hogy akkoriban mások voltak a standardok. A problémám az, hogy az egész sztorit nemcsak hogy kritika nélkül, de még ráadásul mint követendő példát állítják elénk. Hogy ez az ideális szerelem, ilyen az igazi nő és férfi, ez a romantika.

Innentől kezdve akármilyen összetett egyébként a regény, ha a fő motívuma egy felnőtt férfi szerelmi háromszöge két 15 éves lánnyal (akik nem mellesleg 13 (!) évesek, mikor megismeri őket először), akkor ezt a regényt NEM LENNE SZABAD gyerekek kezébe adni. Pláne nem azzal, hogy gyerekek, látjátok, ilyen az igazi romantikus, ideális szerelem.

És itt most hadd tegyek egy vallomást.

Én ezt bizony beszoptam. Nagyon beszoptam annakidején. Ugyanis senki nem mondta, hogy vigyázzak ezzel… senki nem mondta, hogy a magyartanárnak meg a tankönyvi regényelemzének nincs igaza… én pedig elhittem, hogy ilyen az igazi szerelem. Hogy az igazi szerelemben a férfi aktív, irányít, a nő pedig alá kell, hogy rendelje magát, nem lehet saját szexuális (vagy bármilyen más jellegű) vágya, csakis az, hogy a férfit kiszolgálja.

Jól emlékszem, hogy az első párkapcsolatom elején egy csomót örlődtem magamban azon, hogy biztos nem fogok kelleni a szerelmemnek, mert én nem vagyok ennyire passzív és alázatos. Azt is gondoltam, hogy előbb-utóbb ő is rájön majd, hogy én nem vagyok elég alárendelődő, és ezért elhagy. Komolyan féltem ettől, elég sokáig.

Mondjuk ez talán nem is csoda ennyi agymosás után, amin keresztülmentem, míg nővé váltam egy ilyen nőgyűlölő világban… ahol a 12 éveseknek azt tanítják, hogy az ideális nőnek nincs, nem lehet saját vágya azon kívül, hogy a férfiét kielégítse… és hogy ilyen lenne az ideális szerelem.