Terrorizmus

Elmondták már előttem rengetegen a következőket:

Azért gyilkoltak, hogy elinduljon a gyűlölethullám
A terroristák ellen a legjobb fegyver, ha békén hagyjuk az ártatlanokat
Párizs, Bagdad, Bejrút
Néhány vélemény jobbról-balról, amit érdemes elolvasni a párizsi tragédiával kapcsolatban

Angolul beszélőknek pedig ezek is:

This tweet perfectly captures why it’s appalling to blame refugees for the Paris attacks
How Not to Respond to the Paris Attack
Our terrorism double standard: After Paris, let’s stop blaming Muslims and take a hard look at ourselves

Amikor először megláttam a híreket szombat reggel, az első gondolatom ez volt: te jó ég. A második pedig ez: a neonácik ezért is az ide menekülő emberek fejét fogják követelni.

Persze így is lett, a fészfalamon elkezdtek föltűnedezni nemcsak a franciaszínű profilképek, hanem a “menekültinvázió is a terv része!”, “minden ballibsi hazaáruló!”, “a komcsi Merkel ellen terrorizmus vádjával körözést adunk ki!”, valamint a “tudja mi történik ha trikolórra változtatja a profilképét?” jellegű csodák is.

Sóhajtottam, továbbgörgettem. (Tudom, sokan egyszerűen fogják, és kitörlik az ilyen embereket az ismerőseik közül. Én szándékosan — nem tudom, talán hívhatjuk mazochizmusnak is — nem törlöm ki őket, mert úgy gondolom, hasznos látni a világnak ezt a sarkát is. Mert ezeknek az embereknek is van szavazati joguk, ráadásul még jelentős és egyre erősödő politikai pártjuk is.) Aztán jött az, ami már jobban fájt. Amikor gyerekkori jóbarátod, az a személy, akitől legelőször hallottad, hogy a feketék diszkriminálva vannak a társadalomban, kiteszi a petíciót arról, hogy zárjuk le az összes határt az ide menekülők előtt mindaddig, amíg az ISIS meg nem szűnik.

Most nem mennék bele abba a félig személyes, félig politikai okfejtésbe, hogy miért és hogyan jutottunk oda, hogy még a valaha humanista elveket valló barátaim közül is elneonáculni látszanak mostanra egyesek. Inkább elmondom, mit gondolok az adott ötletről, a határok azonnali lezárásáról. Ez tulajdonképpen tisztelgés ez előtt a barátom előtt, akinek a véleményét még akkor is tiszletben tartom és válaszra méltatom, ha nem értek vele egyet (nem úgy, mint az ügyeletes meggyőződéses fotelfasisztákét, akiken egyszerűen csak továbbgörgetek).

***

Én azt gondolom, hogy nem az ártatlan menekülőket kell büntetni és visszaküldeni meghalni, hanem az egészért felelős politikusokat és fegyvergyártó nagyvállalatokat kéne végre rendesen felelősségre vonni. Akik fegyvereket adnak el az ISIS-nak (is), és ebből profitot szereznek maguknak.

Az a baj a határok lezárásával, hogy a menekülő emberek között nagyon sok a gyerek és a nő (akik ugye tipikusan nem követnek el terrorcselekményeket). Ha egyszerűen nem engedünk be senkit, akkor ők is kint maradnak… Számomra az nem megoldás, hogy mivel én félek a terroristáktól, ezért haljon meg sok millió ártatlan gyerek és nő.

Ha mindenképpen a menekülő emberek között akarjuk keresni a potenciális terroristákat, akkor a megoldás talán inkább valami olyasmi lehetne, hogy fejleszteni a beengedéskor történő ellenőrzést, aztán jobban számontartani, mit csinálnak a már beengedett személyek.

Azon kívül természetesen, hogy azonnal felszámolni a fegyverkereskedelmet, mind az illegálisat, mind a legálisat, és felelősségre vonni a felelős (=profitot/kenőpénzt bezsebelő) politikusokat és nagyvállalatokat. Beszüntetni az összes fegyvereladást. Most. Az ISIS-nek nincs olyan technológiája és erőforrásai, hogy magának gyártson fegyvert. Ha megszűnne az utánpótlás, hónapokon belül végük lenne.

Ha nemzetközi bíróság elé állítanánk a fegyveripar résztvevőit és az őket az elmúlt másfél évtizedben (2001. szeptember 11-e után) támogató politikusokat, és emberiség elleni bűncselekmény vádjával születne egy ítélet, hogy nagyösszegű bírságot kell fizetniük a szabadságvesztés mellett/helyett, akkor ebből a pénzből lehetne finanszírozni az újonnan érkező menekülő emberek elhelyezését, valamint a háborús övezetek újraépítését is.

Mondom, nagyösszegű bírság. Mondom, mindenkit, akinek bármi köze volt/van a fegyveriparhoz és -kereskedelemhez. Akár illegálisan, akár legálisan. (Ha nagyon akarjátok, oké, vegyük be a szórásba azokat is, akiknek az olajiparhoz van közük, elvégre az egész közelkeleti konfliktusspirál az olaj miatt kezdődött és zajlik még most is. Ez emelné a tétet, ugyanis a tőlük befolyó összegből konkrétan egész Afrikát élhető hellyé lehetne tenni.)

religion

Nincsenek illúzióim, sajnos. A fegyverlobbi túl erős, a kapitalistáknál van minden ütőkártya.

Szóval maradok az eredeti gondolatomnál: te jó ég.