Szabad-e általánosítanunk?

Ez a bejegyzés válasz Jeszenszky mandineres cikkére*, mely a következő kérdés-válasszal kezdődik:

Szabad-e általánosítanunk? Nem hogy szabad, hanem kifejezetten KELL!

Ti., hogy mivel a Kölnben szilveszterkor elkövetett tömeges nemierőszak/zaklatás eseteket — sokak szerint — nagyrészt muszlimok követték el, ezért itt az ideje általánosítani, és minden ide menekülő embert kizárni az EU-ból.

Jól van, rendben. Akkor általánosítsunk. A nők elleni erőszakot 99%-ban férfiak követik el. Általánosítsunk. Zárjunk be minden férfit, aki valaha

– pofon vágott egy nőt
– akarata ellenére közösült egy nővel
– megverte a gyerekét
– szexista viccet mondott
– meggyilkolt egy nőt
– elvárta, hogy egy nő kiszolgálja
– nem állt ki a nők mellett, amikor más férfiak tették ezeket a (bűn)cselekményeket.

Sőt, mivel ezeket 99%-ban férfiak követik el, megelőző jelleggel zárjunk be minden férfit!

Elvégre: “Ha a korábbi eseteknél a mismásolás, a moralizálás helyett adekvát válaszlépések történtek volna, akkor a közvélemény nem lenne frusztrált és felháborodott, és nem sodródna a szélsőjobb felé.”

Igen, ha a korábbi nőverő és megerőszakoló esetek nem lettek volna elmismásolva, akkor a közvélemény nem sodródna a feminizmus felé.

Remélem, világos a párhuzam.

Mégis, senki nem mondja most (vagy mondta korábban), hogy mivel a nők elleni erőszakot szinte kizárólag férfiak követik el, vonjuk felelősségre kollektíven az összes férfit. Ha ezt merné mondani bárki, akkor az illető utolsó, férfigyűlölő feminista ribancnak lenne kikiáltva a jobboldalon…

De ha ugyanezt egy konzervatív újságíró (középosztálybeli, fehér férfi) mondja a muszlimokról, akkor őt ünnepli a jobboldal.

conservativism

*Cikk: jelen szövegkörnyezetben értsd “fröcsögés, képernyőre vetett csula”.

***

Elmondták már egyébként a kettősmércén, hogy miért nem szabad kollektíven felelőssé tenni ezért a tettért az arabokat/muszlimokat:
Feminista vagyok, és felháborítanak a kölni események

És azt is, hogy mekkora a német rendőrség felelőssége:
Kölnnek fordulópontnak kell lennie a nők védelmében!

***

De menjünk tovább. Egy másik részlet a mandineres cikkből:

“Persze a politikailag korrekt, eltunyult, Európa fölött mára teljes politikai és kulturális befolyásra szert tett, ’68-as marxista avagy neoliberális politikusok, szociológusok, publicisták és egyéb véleményvezérek ismét csak a rossz következtetéseket fogják levonni.”

Hm. Most én értelmezem rosszul ezt, vagy a szerző tényleg összekeveri a marxizmust a neoliberalizmussal?

Mert ha nem csak elgépelés, akkor komolyan nem értem, hogy ezt az illetőt hogy publikálhatja egy magára valamit is adó hírportál. (Bár egy jó ideje kételkedek benne, hogy a mandiner ad-e magára egyáltalán…) Tényleg nem tudják arrafelé, konzervatívék háza táján, hogy mi a különbség a marxizmus és a neoliberalizmus között?

A kedvükért belinkelem ezt a bejegyzést a neoliberalizmusról, és ezt a marxizmusról, hogy ha eddig nem tudták, most megtanulhassák. Egy mondatban a lényeg: a két dolog nemhogy nem ugyanaz, de szöges ellentétben áll egymással! A marxisták a neoliberalizmus legeslegnagyobb kritikusai! Ha valaki ennyire fogalmatlan a politikatörténelem alapjaiból, azt miért engedik politikai tárgyú cikkeket írni???

***

Innentől kezdve pedig a “cikk” csak egyre lejjebb csúszik:

“Svédországban évek óta erőszakolják a hosszú lábú, miniszoknyás szőke nőket a bevándorlók, gyilkosságokra is sor került.”

Erről a mítoszról hónapokkal ezelőtt kiderült, hogy kamu.
Nem, a muszlimok nem erőszakolják meg az összes szőke fehér nőt
Még egyszer a hozzánk menekülő szexuális ragadozókról és bűnözőkről

***

A cikk fennmaradó része pedig tényleg bugyuta fröcsögés csak.

oroszlan

Hogy e fröcsögés irreálisságát érzékeltessem, hadd térjek vissza a legelső gondolatmenetemhez, amikor a “muszlim”-ot kicserélem “férfi”-ra:

“Az elmúlt években megszámlálhatatlan kisebb-nagyobb robbantást, terrorcselekményt, nők elleni csoportos erőszakot, emberrablást, kivégzést, stb. követtek el, mondjuk csak ki szépen: FÉRFI elkövetők. És hány ilyet is követtek el nem FÉRFIAK? Persze, néhányan – lassan a komplett idiotizmus határát átlépve – ilyenkor mindig bedobnak egy-egy esetet.”

Tény, hogy a háborúkat férfiak robbantják ki, hogy az erőszakos bűncselekmények túlnyomó részét férfiak követik el minden társadalomban, hogy férfiak ülnek az összes ország és nagyvállalat vezetőségében, és hoznak olyan döntéseket, melyek lerombolják embermilliárdok életét és a bolygónkat is.

De persze ha valaki ezt meg meri említeni, az büdös liberálfeminista, tudjuk.

Azonnal leszögezem, hogy a fenti mondatokat a férfiak kollektív felelősségéről provokációnak szántam. Úgy gondolom, van bennük némi igazság, de a helyzet ennél sokkal bonyolultabb. E blogot éppen azért írom, hogy e bonyolultságot kielemezzem, több szempontból megvizsgáljam.

Mindenesetre a “muszlim” szó kicserélése “férfi”-ra rámutat, milyen abszurd az ötlet, hogy egy kisebbség tettei alapján kollektíven felelősségre vonjunk teljes embercsoportokat. Ha nem vagyunk hajlandóak a férfiak által elkövetett bűnök miatt kollektíven az összes férfit felelősségre vonni, akkor nem tehetjük meg ugyanezt a muszlimokkal sem.

Ezután a cikk még odadob egy koncot a “liberálfeministáknak”, idézem: “[T]ényleg vannak, akik képesek a – létező és nagyon sajnálatos – családon belüli erőszakkal bizonygatni, hogy „lám, mi sem vagyunk jobbak””, de csak azért, hogy aztán elbagatelizálja: “Amit a mi társadalmunk – helyesen – mélységesen és hangosan, egyként elítél. (Megjegyzem, Mari néni szájbaverését is.)”

Milyen alternatív valóságban él az, aki szerint Mari néni szájbaverését mélységesen, hangosan és egyként elítéli a mi társadalmunk?

Beleolvasott valaha a kommentekbe az ilyen cikkek alatt? Elgondolkozott valaha azon, hogy egy mélységesen, hangosan és egyként elítélő társadalmi környezetben hogy lehet, hogy évekig húzódnak, és aztán enyhe ítélettel végződnek az ilyen esetek? Ha egyáltalán születik elmarasztaló ítélet.

***

Azt hiszem, mára föladom a hányásban turkálást, és keresek valami hasznosabb és értelmesebb elfoglaltságot. Például írok nektek a marxizmusról. :)

[szerkesztve, kicsit később…]

Hatékony voltam, íme az új bejegyzés!